Over GBB Maastricht
Ons verhaal
GBB BV werd in 2008 opgericht door Roel Geys, die bijna 40 jaar ervaring heeft in de bouwregelgeving. Met zijn scherpe blik op wetgeving stelt hij: “Door al die sectorale regels en protocollen creëren we in Nederland niet zelden een schijnveiligheid. We zijn niet meer gewend om zelf na te denken over bouwregelgeving. Laten we vooral ons gezonde verstand gebruiken bij het beoordelen van elk gebouw. Daarmee maken we de meeste Nederlandse gebouwen daadwerkelijk veiliger.”
Opleiden van ambtenaren
Meer dan vijfentwintig jaar geleden begon Roel in opdracht van de bestuursacademie met het opleiden van gemeenteambtenaren. Als sectorleider Bouw- en Woningtoezicht bij de gemeente Maastricht leidde hij ook veel architecten en aannemers op. “Ik leerde hen hoe ze het nieuwe Bouwbesluit moesten toepassen. Dit was niet alleen nuttig voor hen, maar ook voor de gemeente en vooral voor de gebruikers van de gebouwen. Dat laatste blijft mijn grootste drijfveer.”
Meedenken met VROM
In de daaropvolgende jaren mocht Roel met het ministerie van VROM meedenken over de inhoud van het Bouwbesluit 2003. Daarnaast leidde hij medewerkers van de VROM-inspectie op en begeleidde hen bij landelijke onderzoeken naar de veiligheid van gebouwen.
Kenniscentrum
In 2008 richtte Roel GBB Maastricht op, dat al snel uitgroeide tot een kenniscentrum van formaat. “Met bijna twintig specialisten en ondersteunende medewerkers adviseren en trainen wij grote organisaties in Limburg, zoals Maastricht UMC+, Maastricht University, het MECC, Chemelot, DSM, diverse woningbouwcorporaties, zorginstellingen en Limburgse gemeenten.”
Specialisatie in brandveiligheid en gezondheid
GBB is voornamelijk gespecialiseerd in regelgeving op het gebied van brandveiligheid, gezondheid en asbest. “We hebben een voorkeur voor onderwerpen met een hoog ‘roept-u-maar’-gehalte”, legt Roel uit. “Na een grote calamiteit richt de politiek zich vaak op een specifiek onderwerp, zoals brandveiligheid. Iedereen wil er iets over zeggen en er komen vaak snel nieuwe regels. Regels waarbij ik me soms afvraag: waarom? Veel calamiteiten zouden voorkomen kunnen worden als gebouwen voldoen aan de bestaande regelgeving. Het is beter om de bestaande regels goed te handhaven dan na elke calamiteit nieuwe regels in te voeren.”
Beter én goedkoper
“Als het om veiligheid gaat, moet je verder kijken dan de standaardregels”, vindt Roel. “Je moet vooral je gezonde verstand blijven gebruiken. Wij doen dat, en daarmee hopen we ons te onderscheiden van andere adviesbureaus. We leveren oplossingen op maat die verder gaan dan de wettelijke eisen, zonder dat het extra kost. Beter én goedkoper. Dat blijft onze grote uitdaging.”