Gebouwen dienen te voldoen aan velerlei regelgeving. Zo is er het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) dat technische voorschriften bevat voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Dit zowel t.a.v. sloop, (ver)bouw en gebruik. Wordt niet voldaan aan de eisen opgenomen in het Bbl moeten maatregelen worden getroffen. De omgevingswet verbiedt het om een bestaand bouwwerk in een staat te brengen, te laten komen of te houden in strijd met Bbl bestaande bouw.
In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), uitgewerkt in het Arbobesluit, is onder andere het recht op een veilige en gezonde werkplek opgenomen. Dit is voor medewerkers van vastgoedeigenaren en ook voor werknemers van uitvoerende partijen van belang. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Ook voor bewoners, als verlangd wordt dat zij werkzaamheden zélf uitvoeren. Bijvoorbeeld bij het wassen van ramen wordt verlangd dat dit op veilige wijze kan gebeuren.
Buiten bovenstaande regelgeving dienen we ook nog oog te hebben voor het in achtnemen van de zorgplicht. Dit kan voor een vastgoedeigenaar meer verplichtingen inhouden dan voldoen aan bovengenoemde publiekrechtelijke regelgeving.
Voorschriften worden constant aangepast en in de regel ook steeds strenger. Het is dan ook niet vreemd dat veel bestaande gebouwen niet voldoen aan de huidige in acht te nemen regelgeving. Het is vaak niet reëel te verlangen dat bij de inwerkingtreding van nieuwe regelgeving direct maatregelen worden getroffen om aan die regelgeving te voldoen. Wel dat dit binnen een ‘redelijke termijn’ zal plaatsvinden. Het is de taak van de gebouweigenaar een concrete invulling te geven aan alle regelgeving. Liefst op een verantwoorde en meest efficiënte wijze waarbij kwaliteit, investeringskosten, onderhoudskosten en gebruiksgemak moeten worden meegewogen.
Reden dat GBB een voorstel voor te voeren beleid voor verschillende onderwerpen betrekking hebbende op veiligheid en gezondheid in overleg met verschillende gemeenten, veiligheidsregio’s, brandweer, verzekeraars en uitvoerende partijen, heeft opgesteld. Als dit beleid gevolgd wordt is voldoende gewaarborgd dat binnen een reële termijn op een verantwoorde manier aan de regelgeving voldaan wordt.
Dit ‘Bidboek’ pretendeert niet volledig te zijn. Ook zijn onderwerpen, die objectief gezien wellicht wat overbelicht worden, al dan niet het gevolg van recente calamiteiten welke veel media aandacht krijgen. Het Bidboek wordt steeds geactualiseerd. Enerzijds in verband met nieuwe regelgeving en anderzijds naar aanleiding van vragen die GBB bereiken.
Vragen die ook van uw zijde van harte welkom zijn.
Roel Geys