Bij het praktijkonderzoek naar rookverspreiding in Oudewater zijn bankstellen gebruikt als vuurlast. Hoewel de focus van het onderzoek lag op rookverspreiding, heeft het ook interessante gegevens opgeleverd over de brandbaarheid van de bankstellen. “De data over het brandgedrag geven ons veel inzicht en helpen ons bij het vinden van oplossingen om de brandveiligheid van matrassen en bekleed meubilair te verbeteren”, vertelt lector Brandpreventie René Hagen.

Ten minste een kwart van het aantal doden en gewonden bij woningbranden wordt veroorzaakt door matrassen en bekleed meubilair. Hagen vertelt: “Brandveilig meubilair kan jaarlijks tien doden en honderd gewonden schelen. Daarom zijn de Brandweeracademie en Brandweer Nederland al sinds 2015 bezig om de brandveiligheid van matrassen en bekleed meubilair in de woonomgeving te verbeteren. Het nu verschenen rapport is een vervolg op het rapport Impression tests upholstered furniture and mattresses uit 2017.”

Vergelijking tussen oudere en moderne bankstellen

“In dit rapport hebben we gekeken naar het brandgedrag van de bankstellen in combinatie met een rookwerende deur, met een watermistinstallatie en met een open of een gesloten deur. De verschillende scenario’s hebben we naast elkaar gezet, zodat het effect van deze voorzieningen op het verlies in massa van de banken en het (piek) brandvermogen duidelijk wordt”, aldus Hagen. “Daarnaast hebben we twee proeven met een organische vuurlast (hout) gedaan. Deze organische vuurlast stond model voor oudere bankstellen, die veel meer hout bevatten dan modern meubilair. Zo hebben we een vergelijking kunnen maken tussen oudere en moderne bankstellen.”

Niet-overleefbare omstandigheden in aangrenzende ruimten

Uit het onderzoek blijkt wederom dat een brand in een bankstel zeer snel leidt tot niet-overleefbare omstandigheden. “Wat nieuw is aan ons onderzoek, is dat we niet alleen gekeken hebben naar het effect in de brandruimte, maar ook naar het effect in de aangrenzende ruimten. Om de overleefbaarheid voor bewoners te verbeteren zijn dus niet alleen maatregelen noodzakelijk om de rookverspreiding te voorkomen of te beperken, maar ook om de rookproductie te beperken.”

Meubilair dat minder schadelijke rook produceert

Hilda Raasing, portefeuillehouder Brandveilig leven van Brandweer Nederland: “Dit onderzoek toont aan dat de kunststoffen die worden gebruikt in modern meubilair voor een enorme rookproductie zorgen, waardoor bewoners in een niet-overleefbare situatie terechtkomen. Samen met de Brandweeracademie pleiten wij daarom al langer voor meubilair en matrassen die minder schadelijke rook produceren. We zijn bezig om het bedrijfsleven zo ver te krijgen dat zij hun meubels brandvertragend maken. Indien dit niet lukt willen we proberen om brandveilig meubilair en matrassen in wetgeving verankerd te krijgen.”

Download het rapport: The burning behaviour of sofas during smoke propagation experiments

Bron: Brandweer Nederland